Köszöntelek az oldalamon!

Köszöntelek az oldalamon!

Új arculattal, pár változtatással újra elérhető a blog!

Ezen az oldalon eddigi munkáimat kezdetektől napjainkig, torta ötleteket, bevált recepteket találsz!

Kérdéseddel, észrevételeddel fordulj hozzám bátran.

Nemsokára videókat is töltök fel:)

2014. augusztus 23., szombat

Puncstorta alaprecept

Ez a torta fajta az egyik kedvencem. Ezt most barátnőm 5 házassági évfordulójára készítettem.


Nem bonyolult elkészíteni viszont isteni finom és nem is egy drága torta alapanyagait tekintve:

Elsőként süssünk piskótát 12 tojásból. Receptjét és elkészítési menetét itt megtalálod.

Továbbá:

600 g kristálycukorra
600 ml vízre
fél citrom és narancs reszelt héjára
1 kupica rumra
piros ételfestékre
1 üveg baracklekvárra

Miután kihűlt a tésztánk az egyiket elvágjuk félbe a másikat pedig egy nagy tálban darabokra törjük.
Egy edénybe megfőzzük a cukorszirupot. A vizet felteszünk forrni és beleöntjük a kristálycukrot a citrom és narancs héjat. Ezt közepes lángon néha megkeverve forrni hagyjuk kb 5 percig. 
Ha már a végéhez közelít az idő tegyünk bele a rumot, keverjük el és ha nem elég piros tegyünk bele piros ételfestéket. Én szinte mindig teszek, hogy jó piros legyen.
Elzárjuk a gázt, kicsit hűlni hagyjuk és a meleg szirupot az összetört piskótákra öntjük majd elkeverjük. Nem muszáj egyenletes piros legyen. Úgy szép ha vannak benne különböző árnyalatok. 
Arra figyeljünk, hogy ezt a tortát fejen lefelé készítjük. A másik piskótát vissza helyezzük abba tortakarikába amiben készült sült felével lefelé, alját egy edényben felmelegített baracklekvárral megkenjük, ráhelyezzük a tölteléket, majd azt is megkenjük a meleg lekvárral. 
Erre azért van szükség, hogy ne ázzon szét a piskótánk, mert a lekvár miután megdermed egy szigetelő réteget hoz létre.
Ráfektetjük a másik piskótalapot és ráhelyezzük a tortakarika alját. Tegyünk rá súlyt. Én 2 kg lisztet és keresztbe 1 kg kristálycukrot tettem. Ezt így ahogy van egy tálcára tesszük és egy napot állni hagyjuk. Lepréseljük a tortát.
Másnap kivesszük a formából úgy kifordítjuk belőle. Így az alja lesz a teteje. A sütit kívül teljesen körbekenjük lekvárral.


Elkészítjük a mázat:

500 g porcukrot elkeverünk két evőkanál rummal, egy teáskanál citromlével és annyi vízzel, hogy nem túl folyós cukormázat kapjunk. Inkább sűrűre. Én ehhez fél dl vizet használtam, de mindenki látja, hogy mennyire sűrű vagy híg neki a cukor.


A tortát egy rácsra téve leöntjük a mázzal. Középről kifelé haladva körkörös mozdulatokkal. Egy spatula segítségével vagy megdöntve a tálcát figyeljünk rá, hogy mindenhol bevonjuk a sütinket. A felesleg lecsöpög, tegyük hűtőbe egy órára. Utána a lefolyt cukormázat szedjük fel és melegítsük meg kicsit. Ezt vékony lyukú habzsákba töltjük és berácsozzuk a torta tetejét. Vissza hűtőbe és fél óra múlva szeletelhető. 


Sajnos én rosszul fogtam meg a tortát és berepedt a teteje, de egyébként mindenkinek nagyon tetszett.  A nászpárt is saját kezűleg csináltam. Itt megtaláljátok lépésről- lépésre a készítését.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése